Om Wild Dog

Läs mer om vår historia och vårt syfte

WildDog syftar både till att sprida Kenyas fantastiska hantverk här i Skandinavien, men även till att bidra på plats där tillverkningen konstant pågår. I synnerhet kvinnor gagnas av verksamheten då de står för majoriteten av arbetskraften. Det är betydligt svårare för kvinnor att få jobb i Kenya då de enligt tradition förväntas vara hemma och ta hand om familjen, men när de istället erbjuds ett arbete och en fast inkomst innebär det att de kan blir mer självständiga och även att familjen kan ha råd att skicka sina barn till skolan. Det här är anledningen till att vi har valt att döpa våra halsband efter kenyanska kvinnonamn.

 

För massajserna berättar pärlhantverken mycket om en person. De kan till exempel vara en symbol för makt, en indikation på ålder och civiltillstånd, eller tecken på vilken etnisk grupp personen tillhör. Pärlornas färger har var och en sin symboliska betydelse. Till exempel symboliserar färgen röd mod och styrka, färgen blå representerar energi och himlen och färgen svart står för folket och kampen.

 

Min fascination för Afrika startade när jag 2013 reste till Sydafrika, Namibia, Botswana, Zambia och Zimbabwe för att volontärarbeta med djur och för att åka runt och upptäcka länderna, djuren och kulturen. Jag blev genast blixtförälskad i Afrika som kontinent, dess människor och deras hantverk.

Jag började efter min resa att utbilda mig till etolog, ”djurbeteendevetare”, och valde att göra mitt kandidatarbete nere i Afrika, närmare bestämt Kenya, där jag tittade på hur etologin som vetenskap kunde hjälpa till att rädda utrotningshotade djur. Även denna gång kändes Afrika som ett andra hem och jag bestämde mig ännu en gång för att jag på något sätt ville arbeta med den afrikanska naturen och kulturen.

2020 fick vi vår första egna hund och givetvis letade jag över hela vida internet för det perfekta hundhalsbandet till honom. Ganska snabbt fastnade jag för de helt fantastiska, handgjorda kenyanska hundhalsbanden och tänkte att ”dessa bara måste jag ha”! Det visade sig senare att flera i min omgivning också tyckte att halsbanden var helt fantastiska, och så föddes idén till WildDog!